Događanja 2017-05-09T21:13:11+00:00

Facebook Posts

Program Festivala znanosti 2018. u Dubrovniku završio je jučer bogatim i zanimljivim programom koji se odvijao na otoku Lokrumu i Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.
Na predavanju i radionici „Otkriće otoka Lokruma u očima putopisaca“ sudionici su saznali tko je sve posjećivao Lokrum, kako ga je vidio i što je o Lokrumu zabilježio. Nakon predavanja uslijedio je obilazak Lokruma u kojem su stručnjaci otkrili što se na otoku promijenilo tijekom stoljeća.

Na predavanju „Kemijski kurioziteti“ uz demonstraciju pokusa obradile su se pojave koje su promijenile našu svakodnevicu. Sudionici su dobili odgovor na pitanja poput - Što je učinio Geber? Što su kiseline? Što je kemijska reakcija?

Iza nas je još jedno izdanje Festivala znanosti, a bogat i zanimljiv program bilo bi nemoguće izvesti bez naših partnera Sveučilište u Dubrovniku, Zajednica Tehničke Kulture Dubrovnik, Aeroklub Nimbus i Javna ustanova Rezervat Lokrum.Veliko hvala njima, ali i svim posjetiteljima.

Vidimo se dogodine!
... See MoreSee Less

View on Facebook

7 days ago

Prirodoslovni muzej Dubrovnik

U sklopu programa Festivala znanosti u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održana je radionica „Mala radionica elektrokemije“ koja je posjetitelje uvela u svijet galvanskih i elektrolitičkih članaka. Sudionici su se upoznali s pojmovima oksidacija, redukcija, elektroda, katoda i anoda, električna struja, elektrolit, napon, članak, jakost struje, elektrokemijski niz i elektroliza te su izvesli niz jednostavnih i efektnih pokusa. Kako je bilo na radionici možete pogledati u fotogaleriji.

Sutra se program nastavlja u 10.00 sati na otoku Lokrumu kada će se održati predavanje i radionica „Otkriće otoka Lokruma u očima putopisaca“.

U 12.00 sati na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku (gornji amfiteatar) će se održati predavanje „Kemijski kurioziteti“.

Vidimo se!
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Prirodoslovni muzej Dubrovnik

U sklopu programa Festivala znanosti danas je u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održana radionica „Znanost papirnatih aviona- zašto je Bernoulli zakon“ u kojoj su članovi Aerokluba Nimbus iz Dubrovnika predstavili zakone koji upravljaju letom ptica, ali i kontroliraju rakete, jedrilice i papirnate avione. Na kraju radionice održano je natjecanje u izradi papirnatih aviona te su dodijeljene nagrade najboljima.

Na Odjelu za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku održana je radionica „Vidjeti nevidljivo – važnost otkrića mikroskopa u razvoju biologije“ u kojoj su se sudionici upoznali s građom i radom mikroskopa te najsitnijim dijelovima cvijeta.

Kako je bilo na radionicama pogledajte u fotogaleriji.

Program se nastavlja sutra u 12.00 sati u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik kada će se održati radionica „Mala radionica elektrokemije“.

Vidimo se!
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Prirodoslovni muzej Dubrovnik

Danas je u sklopu programa Festivala znanosti otvorena izložba Prirodoslovnog muzeja Split „Orhideje srednje Dalmacije“ te je održana edukativna radionica „Čarobni mikrosvijet biljne stanice“.
U radionici su učenici osnovnoškolskog uzrasta mikroskopom promatrali epidermalni sloj lista različitih vrsta biljaka iz svoje okoline te otkrili što su to stome ili puči, kako su građene, koja je njihova funkcija te koji činitelji utječu na njihovo otvaranje i zatvaranje.

Program Festivala nastavlja se sutra na dvije lokacije:

od 08.30 sati na Sveučilištu u Dubrovniku, Odjelu za akvakulturu (Ćira Carića 4) održati će se četiri radionice „Vidjeti nevidljivo-važnost otkrića mikroskopa u razvoju biologije“,

od 10:30 sati u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održati će se radionica „Znanost papirnatih aviona-zašto je Bernoulli zakon“

Vidimo se!
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Prirodoslovni muzej Dubrovnik

Program Festivala znanosti 2018. započeo je radionicom "Velike tajne malog cvijeta" u kojoj su sudionici predškolskog uzrasta učili o životnom ciklusu biljki. Građu cvijeta promatrali su pod stereo mikroskopom te su u kreativnom dijelu radionice crtali što su gledajući kroz mikroskop uočili.

Program Festivala nastavlja se sutra u 10.00 sati kada će se otvoriti izložba "Orhideje srednje Dalmacije", a potom će se u 11.00 sati održati edukativna radionica namijenjena učenicima osnovnoškolskog uzrasta "Čarobni mikro svijet biljne stanice"."
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Prirodoslovni muzej Dubrovnik
View on Facebook

4 weeks ago

Prirodoslovni muzej Dubrovnik

JAJOLIKE ALGE

Danas smo se družili s učenicima Umjetničke škole Luke Sorkočevića u zanimljivoj radionici povodom nadolazećih Uskršnjih blagdana. Bojama koje se koriste u tradicionalnoj tehnici dodali smo nove nijanse i uzorke. Petrusin su zamijenile alge, a boju smo dobili od ljubičastog kupusa, cikle i luka. Radionicu su vodile kustosica Matea Martinović i muzejska pedagoginja Dubravka Tullio.
... See MoreSee Less

View on Facebook